Loading...
Νο 24 - «Ευτυχώς όλα πάνε καλά στην  Τράπεζα Πειραιώς»

Νο 24 - «Ευτυχώς όλα πάνε καλά στην Τράπεζα Πειραιώς»

Αριθμ.Πρωτοκ.: 7785

Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2019

 

«Ευτυχώς όλα πάνε καλά στην
Τράπεζα Πειραιώς»

 

Συνάδελφοι,

Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι αυτή τη στιγμή, σήμερα, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα αρνητικό που θα μπορούσε να απασχολήσει τις σκέψεις μας και να διαταράξει την ψυχική μας ισορροπία και το εργασιακό μας περιβάλλον.

Όχι, δεν υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι που παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Διοίκησης παραμένουν εκτός βαθμολογίου.

Όχι, δεν υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που από το 2004, δεκατέσσερα χρόνια, δεν έχουν δει προαγωγές κατ’ αρχαιότητα και κατά συνέπεια υφίστανται δραματική μείωση του μισθού τους.

Όχι, δεν υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι που περιμένουν πάνω ακόμη και από έξι χρόνια να τους αποδοθεί το ποσό του Λογαριασμού Αποκατάστασης Τέκνων που δικαιούνται και που το έχουν ανάγκη για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Όχι, έχουν πάψει να υπάρχουν τα τεράστια προβλήματα με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της πρόσθετης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όχι, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα σενάρια, που έντεχνα διακινούνται εδώ και μέρες από διάφορους κύκλους, για τους συναδέλφους μας στο RBU, σενάρια που έπρεπε να έχουν ήδη διαψευστεί από την Τράπεζα.

Αυτό που είναι σήμερα το πλέον σημαντικό και που πρέπει να απασχολήσει τη ΔΑΔ και όλους μας, είναι το αν θα μπαίνουν μέσα στο ωράριο σε κάποια ελάχιστα κτήρια Διοίκησης της Τράπεζας οι Σύλλογοι για ενημέρωση των εργαζομένων!!!

Συνάδελφοι,

Μας γνωρίζετε χρόνια. Σε άλλες εποχές το εν λόγω θέμα θα το αντιμετωπίζαμε με κάποιο χιουμοριστικό σχόλιο δύο σειρών, γιατί τόση είναι και η αξία και το πνεύμα της ανάλογης επιστολής που στάλθηκε στις 23 Ιανουαρίου, στις επτά (7) το βράδυ(!!!) στους Προέδρους των έξι Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα.

Περιμέναμε υπομονετικά αυτές τις ημέρες μήπως και κάποιος, κάπου καταλάβει το επιεικώς άτοπο του εγχειρήματος και το μαζέψει.

Σήμερα, δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να αναφερθούμε εκτενώς για να δείξουμε – όσο είναι αυτό δυνατό – το γιατί σύμφωνα με την άποψή μας το θέμα αυτό είναι ανύπαρκτο και μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για την Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ΔΑΔ που επικαλείται το Ν. 1264/82 – αλλά όχι την συνήθη πρακτική η οποία ούτως η άλλως αποτελεί νομικό δεδικασμένο - η πρόσβαση των Συλλόγων σε χώρο εργασίας πρέπει να πραγματοποιείται εκτός ωραρίου και κατόπιν σχετικού αιτήματος!!!

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη την προηγούμενη αναφορά μας για το τι είναι η συνήθη πρακτική στις Τράπεζες, που εμπίπτει στα πράγματα που κάποιος παλαιότερος πρέπει επιτέλους να τα εξηγήσει στους άρτι αφιχθέντες νέους συναδέλφους της ΔΑΔ που έχουν παντελή έλλειψη εμπειρίας και με το δίκιο τους, ας δούμε γιατί πραγματικά μιλάμε:

α) Όπως είναι κατανοητό και εύλογο για τον καθένα η εν λόγω επιστολή όταν αναφέρεται σε χρόνο εργασίας δεν μπορεί να υπονοεί τα καταστήματα. Στο κατάστημα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων όπως και κάθε άλλος άνθρωπος εισέρχονταν, εισέρχονται και θα εισέρχονται για να ενημερώσουν τους συναδέλφους ή να μοιράσουν ανακοινώσεις σε ώρες που είναι ανοικτό το κατάστημα και όχι σε ώρες που έχουν κλείσει οι πόρτες του και γίνεται η διαδικασία της συμφωνίας. Εύλογο δε είναι ότι δεν θα κρατούν τους εργαζόμενους πέραν του νόμιμου ωραρίου, εκτός αν θέλουμε να γίνουμε η «χαρά της Επιθεώρησης Εργασίας» - όχι ότι δεν είμαστε δηλαδή.

β) Έχοντας ξεκαθαρίσει το θέμα των καταστημάτων, μένει πλέον η επιστολή να αναφέρεται αποκλειστικά στα κτήρια Διοίκησης. Εκεί, που όπως όλοι βέβαια γνωρίζουν, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα εμπόδια για πραγματοποίηση ενημέρωσης εντός ωραρίου κατόπιν συνεννόησης, εκτός και αν η σημερινή διοίκηση της ΔΑΔ υπονοεί ότι θα υπάρξουν από δω και στο εξής, πράγμα που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε σύγκρουση.

Αναφερόμαστε δε για τον εντός ωραρίου χρόνο γιατί μετά από αυτό και σύμφωνα με το νόμο που η ΔΑΔ επικαλείται δεν υπάρχει καμία απολύτως υποχρέωση ούτε καν στοιχειώδους ενημέρωσης της Τράπεζας ιδιαίτερα δε όταν είναι παρούσα και η Επιθεώρηση Εργασίας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι η υπέρτατη αρχή και λίγη σημασία αποδίδει στους όποιους κανόνες ασφαλείας θέτει η κάθε επιχείρηση για τον εαυτό της. Όταν δε κάνει έλεγχο, μπορεί να συνοδεύεται από εκπροσώπους των εργαζομένων.

Μήπως η ΔΑΔ υπονοεί ότι πρέπει να ενημερώνεται από πριν για το που θα κάνει έλεγχο η Επιθεώρηση Εργασίας συνοδευόμενη από εκπροσώπους κάποιου σωματείου; Καταλαβαίνουμε το ευτράπελο του πράγματος ή πρέπει να επεκταθούμε;
Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε το εν λόγω άρθρο του Νόμου 1264/1982.

«Εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου της επιχείρησης και , αν δεν υπάρχει Σωματείο του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, δικαιούνται να παρευρίσκονται κατά την Επιθεώρηση που ενεργούν τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Εργασίας και να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους».

Συνάδελφοι,

Δεν μπορούμε πραγματικά να καταλάβουμε γιατί αντί να ασχολείται η ΔΑΔ, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους Συλλόγους, με τα τεράστια θέματα που απασχολούν πραγματικά τους συναδέλφους, αναλώνεται σε μη επί της ουσίας υπαρκτά θέματα. Είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί μετά από:

α) το θέμα που τέθηκε για απόσχιση κλάδου εργαζομένων στη καθαριότητα και στη φύλαξη και «μαζεύτηκε» άρον – άρον,

β) το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με ανακοινώσεις για θέσπιση θεσμικού πλαισίου που θα επέτρεπε την εθελοντική άδεια άνευ αποδοχών και την εθελοντική μερική απασχόληση για το οποίο μετά από λίγο «σφυρίζαμε αδιάφορα»,

γ) το χτύπημα που δέχθηκε η Τράπεζα στην αξιοπιστία της μετά την δικαστική ήττα για το θέμα του ασφαλιστηρίου Εφάπαξ της Πειραιώς, η ΔΑΔ επιλέγει να δημιουργεί θέματα που προκαλούν αρνητική δημοσιότητα για την επιχείρηση, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της. Δεν καταλαβαίνει – και από ένα σημείο και μετά η άγνοια δεν αποτελεί άλλοθι – ότι και με την τελευταία αυτή κίνησή της θα ακουστούμε για μια ακόμη φορά σε εφημερίδες και site και θα αποτελέσουμε αντικείμενο ειρωνείας από ΟΤΟΕ, ΓΣΕΕ και Εργατικά Κέντρα;

Συνάδελφοι,

Όσο και αν κάποια πράγματα μας φαίνονται επιεικώς περίεργα, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτή την ώρα δεν περισσεύει κανείς και στη λογική αυτή καλούμε και όλους τους Συλλόγους Εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα σε κοινή δράση και συστράτευση για την αντιμετώπιση των εργοδοτικών επιλογών και επιθέσεων.

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας

 

Γ.Γουγούλης Μ.Τσιμρόγλου

 

 

Υ.Γ. Μετά από πόσους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας θα αποφασίσει η Τράπεζα να τηρεί το ωράριο εργασίας; Πως δικαιολογούνται οι χιλιάδες ώρες απλήρωτων υπερωριών όταν διάφοροι «καλοθελητές» προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι εργαζόμενοι «πλεονάζουν» και πρέπει ο αριθμός τους να μειωθεί;

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Newsletter