Loading...
Νο 13 - "Η Λογική του Κατήφορου είναι o πάτος"

Νο 13 - "Η Λογική του Κατήφορου είναι o πάτος"

Αριθμ.Πρωτοκ.: 8064

Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2022

 

“Η Λογική του Κατήφορου είναι
o ΠΑΤΟΣ”

 

Συνάδελφοι,

Τις τελευταίες δύο μέρες το προσωπικό της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού έχει εξαπολύσει ένα "κυνήγι μαγισσών" εναντίον των συναδέλφων στα καταστήματα του δικτύου και στις υπηρεσίες της Τράπεζας.

Με το πρόσχημα της ύπαρξης ενός προγράμματος - φάντασμα εθελούσιας εξόδου, παρενοχλεί τηλεφωνικά τους συναδέλφους μας που προέρχονται από την πρώην Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης καλώντας τους να συμμετάσχουν σε μια νέα εθελούσια έξοδο την οποία κανείς δεν είδε, πουθενά δεν αναρτήθηκε, κανένας όρος της δε δημοσιοποιήθηκε.

Μέσα σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, σε κινηματογραφικό σκηνικό βγαλμένο από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας, κάποιοι από τη Δ.Α.Δ., τολμούν και τηλεφωνούν σε εργαζόμενους, μοιράζοντας χρήματα (καλώς τον Αη Βασίλη !) μιας κάποιας δήθεν αόρατης εθελούσιας, χρήματα διαφορετικά για τον καθένα, διανθίζοντας μάλιστα τα λεγόμενα τους με την αδιανόητη και απειλητική προσωπική τους άποψη ότι οι εργαζόμενοι που προέρχονται από την Μακεδονίας - Θράκης, αυτοί μόνοι σε όλη τη χώρα δεν δικαιούνται εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση τους !!!

ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ;

Και πραγματικά θα ήταν ανάξιο λόγου και πιθανόν να μην ασχιολιόμασταν καθόλου (παρά μόνο ίσως χιουμοριστικά) με τη νέα αυτή κρυφοεθελούσια "πατάτα" της Δ.Α.Δ. αν κάποια φωτεινά μυαλά δεν είχαν τολμήσει να πιάσουν στο στόμα τους, το ιερότερο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, την καταβολή της μοναδικής ανταμοιβής που δικαιούται - και υποχρεούται να καταβάλει ο εργοδότης - μετά δεκάδες χρόνια δουλειάς και προσφοράς.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΥΡΙΟΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΧΕΤΕ ΞΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ.

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΤΟΥ Η ΠΛΗΓΗ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΙΑ...

ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ ΚΥΜΑΤΑ - ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ !

Συνάδελφοι,

Όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύουμε στην Τράπεζα, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων με εκατοντάδες νόμους, διατάγματα και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου να επικρέμονται πάνω από το κεφάλι μας, χρόνια που πολλά δικαιώματά μας υποχώρησαν αυτό που έμεινε αναλλοίωτο ήταν τα χαρακτηριστικά και αναγκαία γνωρίσματα που έχουμε ως τραπεζοϋπάλλήλοι, αυτά που μας επιτρέπουν να εργαζόμαστε σ αυτόν τον Οργανισμό και να μας εμπιστεύονται οι συνάνθρωποί μας τα χρήματά τους:
ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΠΙΣΤΗ και ΗΘΙΚΗ.

Ακόμη και αυτή η Διοίκηση της Τράπεζας από την πλευρά της - και παρά τις πάμπολλες διαφωνίες και συγκρούσεις μας για την πολιτική προσωπικού που ακολουθούσε – δεν διανοήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα (επί 24 συναπτά έτη) να παρέμβει με αυτόν τον ωμό τρόπο στο θεμελιώδες δικαίωμα της εργασιακής μας σχέσης.

Όχι μόνο κανείς υπηρεσιακός λειτουργός μέχρι σήμερα δεν είχε θέσει εν αμφιβόλω το ιερό εργασιακό δικαίωμα του εφάπαξ, αλλά αντίθετα χωρίς αοριστίες, εφευρήματα και σοφιστίες η Διοίκηση έπραττε μέχρι και την εθελούσια του 2018 το αυτονόητο, έχοντας, όπως είναι και το ορθό, σχετική πρόβλεψη για καταβολή του εφάπαξ της τέως Τράπεζας ΜΑΚΕΔΟΝIΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ στο sabbatical, εφάπαξ που έχει ήδη εισπράξει πλήθος συναδέλφων μας που ολοκλήρωσε τον εργασιακό του βίο και κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης.

Και φυσικά αυτό εν μέσω μνημονίων, μιας εποχής δηλαδή με χιλιάδες προβλήματα που καμμία σχέση δεν έχει με τις σημερινές συνθήκες της Τράπεζας. Είναι πραγματικά απορίας άξιο ποιός και εξυπηρετώντας ποιανού συμφέροντα επέλεξε και έδωσε την εντολή διασποράς αμφιβολιών για ένα τέτοιο ζήτημα. Τι πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει;

Στοχεύει και ελπίζει σε αναταραχή που θα οδηγήσει κάποιους συναδέλφους μας να επιλέξουν μια εθελούσια σε βάρος των συμφερόντων τους και πιο είναι τελικά το όφελος για την Τράπεζα; Να "γλυτώσει" από μερικούς μισθούς που σε βάθος πενταετίας αφορούν μερικές μόνο δεκάδες εργαζομένων, ενώ - ΠΡΟΣΟΧΗ - ήδη για τα ποσά που αφορούν το εφάπαξ της Μακεδονίας - Θράκης υπάρχει σχετική πρόβλεψη, είναι προϋπολογισμένα και κατά συνέπεια δεν επιφέρουν κανένα επιπλέον κόστος στην Τράπεζα;

ΕΧΕΤΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΤΑ ΟΡΙΑ!...

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ...

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ...

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ...

Συνάδελφοι,

Όσον αφορά τη νέα αυτή «στοχευμένη» εθελούσια - φάντασμα όπου απλώς σας ανακοινώνεται ένα ξερό ποσό χωρίς καμία άλλη έγγραφη διατύπωση όρων και ισχυόντων, ο Σύλλογος μας εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία του απορρίπτοντας ως επιεικώς απαράδεκτη την όλη διαδικασία (ποιά διαδικασία δηλαδή...) και δεν παρεκκλίνει ούτε εκατοστό από όλα αυτά που επί σειρά ετών έχει επισημάνει αλλά και διεκδικήσει.

Αν κάποια στιγμή η κατάσταση ομαλοποιηθεί και εμφανιστεί στο Intranet - όπως έχει συμβεί τις προηγούμενες φορές - η όποια εθελούσια με όλους τους όρους, τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις της θα το ξαναδούμε. Όπως όμως έχουμε αναφέρει πολλές φορές για την όποια “εθελουσία” αυτό που είχε και έχει σημασία, είναι η προσωπική εκτίμηση που κάνει ο καθένας μας για τη συνέχιση της πορείας του στην Τράπεζα σε συνάρτηση πάντα με τις δυνατότητες επιβίωσης του μετά την αποχώρησή του απ’ αυτή.

Η όποια κρίση και απόφαση σχετικά με την «εθελουσία» έξοδο πρέπει να λαμβάνεται με νηφαλιότητα και με συνυπολογισμό όλων των δεδομένων. Η εμπειρία ετών, η επαφή και οι δεσμοί που διατηρούμε με τους πρώην συναδέλφους μας που συμμετείχαν κατά καιρούς σε παρόμοια προγράμματα, δείχνουν ότι ο εργαζόμενος που αποδέχεται την εθελούσια έξοδο ενώ δεν έχει εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς του για τα επόμενα χρόνια μέχρι τουλάχιστον να φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, αντιμετωπίζει συνήθως δυσεπίλυτα προβλήματα.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος      Ο Γ.Γραμματέας

Γ.Γουγούλης        Μ.Τσιμρόγλου

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Newsletter