Loading...
Νο 14 - Αγώνας Διαρκείας-Άμεσες Νομικές Ενέργειες

Νο 14 - Αγώνας Διαρκείας-Άμεσες Νομικές Ενέργειες

Αριθμ.Πρωτοκ.: 8065

Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2022

 

Αγώνας διαρκείας μέχρι
την τελική ΝΙΚΗ
Άμεσες Νομικές ενέργειες του Συλλόγου

"Η αλήθεια είναι μη αναστρέψιμη. Η κακία μπορεί να της επιτεθεί, η άγνοια μπορεί να την χλευάσει, αλλά στο τέλος, πάλι εκείνη είναι εδώ"

 

Συνάδελφοι,

Από την περασμένη Πέμπτη γινόμαστε μάρτυρες μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Διοίκηση της Τράπεζας μέσω της Δ.Α.Δ. προς τα μέλη του Συλλόγου μας που προέρχονται από την τέως Τρ. Μακεδονίας-Θράκης. Ήδη από την αρχή της εβδομάδας ο Σύλλογός μας κινήθηκε άμεσα, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα - μέσω της ανακοίνωσής μας Νο 13/6-6-2022 - επισημαίνοντας το τεραστίου μεγέθους ατόπημα της Διοίκησης και την κάλεσε να σταματήσει άμεσα την τηλεφωνική παρενόχληση των συναδέλφων μας, την διασπορά παραπλανητικής φημολογίας και την εν γένει καλλιέργεια φοβικού κλίματος που αποσκοπεί στην εξώθηση των μελών μας να δεχθούν μια εθελούσια "φάντασμα" σε βάρος των συμφερόντων τους.

Η άρνηση δε της Διοίκησης να κάνει ακόμη και αυτό το ελάχιστο, να δημοσιοποιήσει δηλαδή τους όρους και τις προϋποθέσεις της λεγόμενης "εθελούσιας" όπως έχει συμβεί σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, ώστε ο εργαζόμενος να έχει πλήρη εικόνα για το τι ισχύει, θέτει σοβαρότατα ζητήματα διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Παράλληλα, δημιουργεί εύλογες απορίες και για απλά ζητήματα, απορίες ακόμη που δεν είναι δυνατόν ούτε να απαντηθούν με σαφήνεια ούτε να διασταυρωθούν με τα εν λόγω τηλεφωνήματα που πραγματοποιούνται μάλιστα μέσα στο ωράριο εργασίας:

  • Πως γίνεται ο υπολογισμός των ποσών που ανακοινώνονται στους συναδέλφους, με τι κριτήρια και όρους;
  • Υπάρχουν εξαιρέσεις ή ισχύουν διαφορετικά δεδομένα είτε οικονομικά είτε δυνατότητας συμμετοχής στην εν λόγω "εθελούσια" και πως αυτό αποδεικνύεται;
  • Τι ισχύει με την συνέχεια της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης; Υφίσταται, για πόσο χρόνο και τι γίνεται με την ΝΝ;
  • Τι σκέφτεται η Διοίκηση για την απόδοση των χρημάτων του πολυδιαφημισμένου Τ.Ε.Α. στους εργαζόμενους;
  • Τι θα γίνει με τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις των συναδέλφων στην Τράπεζα σε στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά;
  • Τι θα ισχύσει με το επιτόκιο των καρτών;
  • Με βάση ποιον μισθό θα υπολογιστεί η απόδοση του Λογαριασμού Αποκατάστασης Τέκνων (Λ.Α.Τ.) για τους συναδέλφους που θα επιλέξουν το Sabbatical;

Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι, όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα τόσα μπορούν να απαντηθούν προφορικά με τηλεφωνική επικοινωνία και ποιός βεβαιώνει τον εργαζόμενο ότι αυτά που του υπόσχονται προφορικά θα μεταφερθούν στη σύμβαση αποχώρησής του;

Και προσέξτε, για να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό το ευτράπελο της όλης ιστορίας, η Διοίκηση της Τράπεζας όχι μόνο δε δημοσιοποιεί την εν λόγω επονομαζόμενη "εθελούσια", αλλά ακόμη και στους συναδέλφους που επιδεικνύουν ενδιαφέρον αρνείται να χορηγήσει σχέδιο της σύμβασης αποχώρησης πριν την υπογραφή της(!!!), ώστε να τη μελετήσουν και να επιβεβαιώσουν αυτά για τα οποία τους έχουν προφορικά διαβεβαιώσει.

Συνάδελφοι,

Δυστυχώς πλέον οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της Διοίκησης εναντίον των εργαζομένων έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας. Το χειρότερο από όλα είναι το γεγονός του άσχημου κλίματος που η ίδια έχει δημιουργήσει με τις κινήσεις της, όχι μόνο μεταξύ των εργαζομένων αλλά και των πελατών και που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό για τη μελλοντική πορεία της Τράπεζας.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και να απαντηθεί άμεσα είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για τη δουλειά μας και για την Τράπεζα αυτή στην οποία αφιερώσαμε δεκαετίες από τη ζωή μας ή να την παρακολουθούμε μουδιασμένοι και απαθείς να οδηγείται σε καθοδική πορεία συρρίκνωσης με τη συνέχιση της πολιτικής της σημερινής Διοίκησης.

Ο Σύλλογος συνεχίζοντας τη διαχρονικά σταθερή του πορεία, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των εργαζομένων και την εργασία τους, δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω από τις προκλήσεις της Διοίκησης. Ο αγώνας για την νομιμότητα και τη δικαιοσύνη, ήταν και θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Στα πλαίσια αυτά και αναφορικά με την τελευταία ενέργεια της Τράπεζας που συνεχίζει να στοχοποιεί τους συναδέλφους -μέλη μας, αποστείλαμε εξώδικη διαμαρτυρία προς τη Διοίκηση της Τράπεζας, τμήμα της οποίας σας κοινοποιούμε:

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

……..Επειδή αρμόδια όργανά σας και ειδικότερα στελέχη της Διεύθυνσης Προσωπικού της Τράπεζας επιδίδονται τις τελευταίες έξι ημέρες σε συστηματικές παραπλανητικές και εκφοβιστικές ενέργειες στοχευμένα εναντίον μόνο μελών του Συλλόγου μας, τα οποία προέρχονται από την πρώην Τράπεζα Μακεδονίας – Θράκης. Ο επιδιωκόμενος με αυτές τις ενέργειες σκοπός είναι ο εξαναγκασμός των μελών μας να δηλώσουν συμμετοχή σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, οι όροι του οποίου δεν έχουν γίνει δημόσια γνωστοί. Οι δηλώσεις των οργάνων της Τράπεζας προς τα μέλη μας συνιστούν «απαράδεκτες μορφές συμπεριφοράς και πρακτικές, ή απειλές αυτών, είτε εκδηλώνονται μεμονωμένα ή κατ’ επανάληψη, που αποσκοπούν, οδηγούν, ή ενδέχεται να οδηγήσουν σε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη» .
Στις δηλώσεις αυτές περιλαμβάνεται η ευθεία απειλή ότι αν τα μέλη μας παραμείνουν στην Τράπεζα για να λάβουν το εφάπαξ (αποζημίωση αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης)με τη συμπλήρωση των οικείων προϋποθέσεων δεν θα λάβουν απολύτως τίποτε, γιατί ο Κανονισμός Εργασίας, δήθεν, δεν ισχύει πλέον. Αυτό βέβαια είναι ψευδές, γιατί η συνέχιση της ισχύος του Κανονισμού Εργασίας για τους υπαλλήλους που προέρχονται από την πρώην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης μετά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών πιστοποιείται από σειρά δικαστικών αποφάσεων. Η ίδια η Τράπεζα μάλιστα έχει εφαρμόσει κατ΄ επανάληψη τον Κανονισμό μας και ειδικότερα τις περί εφάπαξ ρυθμίσεις του. Τα στελέχη σας δηλώνουν στα μέλη μας ότι αν και το εφάπαξ (αποζημίωση αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης)του άρθρου 26 του Κανονισμού Εργασίας της πρώην Τράπεζας Μακεδονίας – Θράκης, την οποία απορρόφησε η Τράπεζα Πειραιώς, δεν ισχύει πλέον, η Τράπεζα προσφέρει σ΄ αυτά ένα υποπολλαπλάσιο του εφάπαξ ποσό, για το οποίο είναι άγνωστο το πως υπολογίζεται για τον καθένα, ενώ υποτίθεται ότι αυξάνει κατά 20.000,00 ευρώ το μεικτό ανώτατο πλαφόν που ίσχυε σε προηγούμενα προγράμματα «εθελούσιων» αποχωρήσεων (αντί των 24 μηνιαίων μισθών του εφάπαξ). Εμφανίζεται δε η συγκεκριμένη πρόταση ως ευνοϊκότερη έναντι μιας αντίστοιχης ενός αορίστου «μελλοντικού;» νέου προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης που «θα» εξαγγείλει και «θα» υλοποιήσει η Τράπεζα. Η ψυχολογική πίεση και ο εκφοβισμός που ασκείται από την Τράπεζα προς τα μέλη μας είναι ικανός να οδηγήσει σε οικειοθελείς αποχωρήσεις τους, οι οποίες αποχωρήσεις θα είναι βέβαια ψευδεπίγραφες, γιατί πρόκειται στην πραγματικότητα για απολύσεις με τη χρήση ψευδών και παραπλανητικών στοιχείων και συναφών εκφοβισμών. Οι ενέργειες αυτές των στελεχών της Τράπεζας καμιά σχέση δεν έχουν με διαδικασίες εθελούσιας εξόδου, που όταν ανακοινώνεται έχει γενικό και απρόσωπο χαρακτήρα και δεν αφορά υπαλλήλους με βάση χαρακτηριστικά που εισάγουν, εκτός των άλλων, και παράνομες διακρίσεις σε βάρος τους (όπως εδώ για τους προερχόμενους από την πρώην Τράπεζα Μακεδονίας – Θράκης υπαλλήλους).

Υπό την ψευδή και παραπλανητική αναφορά περί δήθεν μη ισχύος του Κανονισμού μας τα μέλη μας εκφοβίζονται και ωθούνται σε πρόωρη λύση (ισοδύναμη με απόλυση) των εργασιακών τους σχέσεων με προφανή οικονομική βλάβη τους λόγω του ότι θα εξέλθουν χωρίς να έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους και χωρίς καμιά απολύτως ελπίδα εύρεσης νέας εργασίας, ιδίως στις συνθήκες της σημερινής εφιαλτικής ανεργίας. Σημειωτέον ότι τα μέλη μας προς τα οποία εκδηλώνεται η παραπάνω συμπεριφορά της Τράπεζας δεν έχουν συγκεκριμένο ηλικιακό προφίλ αλλά ανήκουν σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες από 44 ετών και άνω, όπως είναι όλοι οι προερχόμενοι από την πρώην Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης (με τραπεζική προϋπηρεσία από 23 έτη και άνω).Προφανώς με αυτή τη συμπεριφορά συναρτάται η άρρητη απειλή, ότι αν τα μέλη μας δεν δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας και παραμείνουν στην Τράπεζα θα είναι πλέον ανεπιθύμητα, με όλες τις συνέπειες, ιδίως βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας τους, που θα επισύρει η εύκολα συναγόμενη δυσμένεια της Τράπεζας.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας
Σας καλούμε να παύσετε αμέσως τις παραπλανητικές και εκφοβιστικές δηλώσεις σας προς τα μέλη μας και
Να ανακαλέσετε, απευθυνόμενοι προς τους ίδιους, τις προηγούμενες δηλώσεις σας.
Σε κάθε περίπτωση σας δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα, τα δικά μας και των μελών μας, ενώπιον όλων των αρμόδιων αρχών και δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων και των αξιώσεων αποζημίωσης για τη μαζική προσβολή της προσωπικής και επαγγελματικής τους τιμής. ….”

Συνάδελφοι,

Ζυγιάζουμε πολύ προσεκτικά τις όποιες αποφάσεις μας - απευθυνόμαστε και ενημερωνόμαστε από το Σύλλογό μας - δεν αφήνουμε να επηρεάσουν τη σκέψη μας μελλοντικές "προφητείες" - δίνουμε προτεραιότητα στη δουλειά μας και στη ζωή της οικογένειάς μας.

Για ότι νεώτερο και για τις επόμενες κινήσεις θα σας κρατάμε ενήμερους.

 

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ!

 

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος     Ο Γ.Γραμματέας

Γ.Γουγούλης        Μ.Τσιμρόγλου

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Newsletter