Loading...
Νο 35 - Μα επιτέλους ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Νο 35 - Μα επιτέλους ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Αριθμ.Πρωτοκ.: 8174

Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2023


“Μα επιτέλους ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;”
και
Μια ακόμη προτροπή για Ενωτική Δράση

Συνάδελφοι,

Με την έλευση του Οκτωβρίου, οι συνεχιζόμενες συναντήσεις του Σ.Ε.Τ.Π. με την Τράπεζα για την τροποποίηση και αναμόρφωση του υφιστάμενου Κανονισμού Εργασίας (Οργανισμός Προσωπικού) της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και η επερχόμενη εθελούσια ''έξοδος'', βρίσκουν τους εργαζόμενους σε μια κατάσταση πλήρους ανασφάλειας.

Μετά το διάλειμμα των βουλευτικών ή ακόμη και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, θεωρείται βέβαιο ότι η διοίκηση Μεγάλου θα συνεχίσει ακάθεκτη το έργο της συρρίκνωσης της Τράπεζας, οδηγώντας την σε μια πορεία που κανείς δε μπορεί να πεί ή να δεί την κατάληξή της.

Σχεδόν βέβαιη ακόμη προβλέπεται και η περαιτέρω απαξίωση των συναδέλφων με το πιθανολογούμενο κλείσιμο μονάδων και καταστημάτων και οι αναμενόμενες πιέσεις για αποχώρηση μέσω προγράμματος εθελουσίας.

Μέσα όμως σε όλα τα παραπάνω αναμενόμενα ή μη, που οδηγούν αναπόφευκτα τους εργαζόμενους που έχουν δώσει τα πάντα για δεκαετίες γι΄αυτή την Τράπεζα σε απόγνωση, υπάρχουν και ξεχωρίζουν ενέργειες της Διοίκησης, τις επιπτώσεις των οποίων βιώνουν τα μέλη μας, ενέργειες που απέχουν πολύ ακόμη και από την ''ελάχιστα αναγκαία ηθική'' που πρέπει να διέπει τη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Γιατί πέρα και έξω από τις θεμιτές και θεσμικές διαφωνίες και συγκρούσεις που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ Συλλόγων και Τράπεζας για την πορεία της, αυτό που ΠΟΤΕ δεν είναι επιτρεπτό είναι να χάνεται η ΑΝΘΡΩΠΙΑ, οι ηθικές αξίες και οι ευαισθησίες αντιμετώπισης των συναδέλφων.

Δεν είναι επιτρεπτό να κόβεται το επίδομα αναπηρίας, όταν μάλιστα αποδεδειγμένα χρησιμεύει για την αγορά φαρμακευτικής αγωγής του εργαζόμενου.

Δεν είναι επιτρεπτό να μη χορηγείται το δικαιούμενο και προβλεπόμενο εφάπαξ σε εργαζόμενη που ''γέρασε'' στην Τράπεζα και έφυγε με συνταξιοδότηση, με μόνη δικαιολογία μια πασιφανώς εσφαλμένη ερμηνεία του σχετικού άρθρου του Οργανισμού της Μακεδονίας Θράκης από κάποιον δικηγόρο.

Δεν είναι επιτρεπτό να οδηγούνται εργαζόμενοι με ειδικές δεξιότητες εκτός Τράπεζας (όταν μάλιστα έχουν προσληφθεί βάσει των διατάξεων του Ν.1648/86) και να αγνοείται ακόμη και η σχετική παρέμβαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Δεν είναι επιτρεπτό επίσης να οδηγούνται εργαζόμενοι τέκνα πολύτεκνων οικογενειών (που έχουν προσληφθεί βάσει των διατάξεων του Ν.1648/86) εκτός Τράπεζας πέρα και έξω από κάθε λογική και με πλήρη απαξίωση του αιτήματος παρέμβασης της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΣ ΜΗ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΜΑΣ. ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΟΥΝ, ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ.

Πάρτε τις σωστές αποφάσεις και διορθώστε τα εξόφθαλμα λάθη και τις αδικίες που έχουν γίνει, ώστε και να αποκατασταθεί η ηρεμία και να περισωθεί η ελάχιστη ηθική που είναι και απαιτητή και αναγκαία για να υπάρχει κάποιο νόημα και λογική στην επόμενη πορεία. Γιατί, όταν κόβεις και τις ελάχιστες γέφυρες συνεννόησης είναι απορίας άξιο πως ευελπιστείς να συνεχίσεις να έχεις δυνατότητες επαφής και επικοινωνίας με τους εργαζόμενους και τους Συλλόγους τους.
Τι αξία μπορούν να έχουν τελικά οι όποιες νέες συμφωνίες, ειδικά για τροποποίηση του Κανονισμού Εργασίας της Τράπεζας Πειραιώς, όταν δεν γίνονται σεβαστές οι παλιές;

Συνάδελφοι,

Επανερχόμενοι για μια ακόμη φορά στο μεγάλο και σοβαρό θέμα που αποφάσισε και άνοιξε κατακαλόκαιρο η Τράπεζα, αυτό της τροποποίησης και αναμόρφωσης του Οργανισμού Προσωπικού της Τράπεζας Πειραιώς, υπενθυμίζουμε ότι από τα τέλη Ιουλίου ακόμα κινηθήκαμε άμεσα και με σχετική εξώδικο που αποστείλαμε στη Διοίκηση, ασκήσαμε το εκ της νομοθεσίας δικαίωμα παρέμβασής μας στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Διοίκησης και Σ.Ε.Τ.Π.

Αποστείλαμε επίσης, στο ίδιο διάστημα, επιστολή στην Ο.Τ.Ο.Ε. ζητώντας την παρέμβασή της ώστε να υποχρεωθεί η Τράπεζα να εφαρμόσει τα εκ του νόμου οριζόμενα και να γνωστοποιεί στους Συλλόγους τις ημερομηνίες των συναντήσεων για τη διαπραγμάτευση ώστε να παρευρίσκονται και να υπάρχει έτσι η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου, ειδικά για θέματα που αφορούν εργαζόμενους που δεν προέρχονται από την Πειραιώς.
Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.

Πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους, επειδή στον τροποποιημένο Κανονισμό θα αποτυπωθούν οι νέες κατευθύνσεις του, που θα είναι τροχιοδεικτικές και για τους λοιπούς εν ισχύ Κανονισμούς Εργασίας στην Τράπεζα. Επειδή λοιπόν από την πλευρά της η Διοίκηση μας δείχνει καθημερινά τις προθέσεις της, είναι αναγκαία και πιστεύουμε με επίδειξη καλής θέλησης από όλους εφικτή, η συνεννόηση και συνεργασία των Συλλόγων ώστε να αντιμετωπισθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις και αυτή η εργοδοτική επίθεση.

Εφόσον κοινή επιδίωξη όλων μας είναι να σταματήσουμε να ζούμε μέσα σ΄αυτή τη ζοφερή καθημερινότητα, πρέπει να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε προς όφελος των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου. Με εντιμότητα, χωρίς προσχήματα, υπεκφυγές και δεύτερες σκέψεις επαναλαμβάνουμε την προτροπή μας για ενότητα στη δράση, για οργάνωση της αντίστασης και της συνεργασίας.

Οφείλουμε και επιβάλλεται να τους σταματήσουμε...

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος     Ο Γ.Γραμματέας

 

Γ.Γουγούλης       Μ.Τσιμρόγλου

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Newsletter