Loading...
Γ.Σ. ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 23/06/19 - Ομιλία Προέδρου Ενωτικού ΣΕΤΠ Γουγούλη Γεώργιου

Γ.Σ. ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 23/06/19 - Ομιλία Προέδρου Ενωτικού ΣΕΤΠ Γουγούλη Γεώργιου

 

Γ.Σ. ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 23 Ιουνίου 2019
Απομαγνητοφώνηση ομιλίας Προέδρου Ενωτικού Σ.Ε.Τ.Π.
συν. Γεώργιου Γουγούλη

Συνάδελφοι,
Χαιρετίζω κι εγώ αυτή τη Συνέλευση και πιστεύω ότι πραγματικά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου έχει κάνει ένα τιτάνιο έργο τα τελευταία χρόνια

  • και για την εξυγίανση του καταστατικού του Ταμείου 
  • και για την δικαιότερη κατανομή των παροχών του.

Αυτό όμως, γιατί δεν θέλω να επαναλάβω όλα τα στοιχεία που είπε και ο Πρόεδρος στον απολογισμό, συνέβη όταν οι Σύλλογοι αποφάσισαν όταν έφτασαν στο παρά πέντε, να παραμερίσουν τις εσωτερικές τους ή τις μεταξύ τους αντιθέσεις μπροστά στο μείζον, το οποίο είναι η σωτηρία του Ταμείου και η απονομή σύνταξης μέχρι και τον τελευταίο σήμερα εργαζόμενο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου εκπροσωπεί τα Σωματεία, οι Σύλλογοι είναι οι ιδρυτές των Ταμείων και με την στήριξη των Σωματείων το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε σε όλες αυτές τις αλλαγές.

Που θέλω να καταλήξω με αυτό:

Στο βαθμό που τα Σωματεία δεν ενεργοποιούνται, δεν ασκούν την συνδικαλιστική τους πίεση, τη συνδικαλιστική τους διεκδίκηση περισσότερο και πιο δυναμικά με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και με ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό πάνω στον οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε, στοιχεία αυτού έβαλε και ο συν. Σιδεράτος, τότε πραγματικά θα μείνουμε στο στάδιο της εξυγίανσης όπου δεν θα έχουμε έλλειμμα και το οποίο τι σημαίνει πρακτικά; π.χ. θα καταργήσουμε τα πενηντάρικα, το οποίο σημαίνει ότι το ταμείο εξυγιάνθηκε αλλά εμείς απλά δεν θα παίρνουμε σύνταξη. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένας στρατηγικός στόχος για τα Σωματεία, μπορεί να είναι ο στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θέλει να εξυγιάνει τα νούμερά του και πραγματικά να αποδώσει μια δικαιοσύνη σχετικά με την κατανομή των πόρων του. Διότι πραγματικά οι πρόσφατοι συνταξιούχοι και οι εν ενεργεία συνάδελφοι υπέστησαν σκληρές θυσίες για να περάσει αυτό το καταστατικό το οποίο χτυπάει πολύ περισσότερο τους εν ενεργεία και τους πρόσφατους συνταξιούχους και οι οποίοι δεν θα δούνε ποτέ ούτε να πλησιάζουν σε ένα ποσοστό ανταπόδοσης των εισφορών τους, τις οποίες κατέβαλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Άρα λοιπόν, γιατί σωστά ανέφερε ο Πρόεδρος μια σειρά ζητήματα όπως είναι – που εγώ όταν ήμουν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου πολλά από αυτά είχα ξεκινήσει - και για τις εθελούσιες και για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές των Τραπεζών και για τις δίκες που έχουμε για τη εισφοροδιαφυγή και για το γεγονός ότι το ταμείο δεν αναγνωρίζεται ως ισότιμος ασφαλιστικός φορέας σε σχέση με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς και δεν έχει τα ίδια δικαιώματα. Για δε τα δικαστήρια τα οποία πρέπει να ξεκινήσουμε και εδώ θα πρέπει να συμπληρώσω και για μια αγωγή για την οποία είχαμε πάρει απόφαση παλιότερα, για τα διαφυγόντα έσοδα από την ενδεχόμενη ένταξή μας στο ΕΤΑΤ, την οποία δεν την έχουμε κάνει ακόμη. Και βέβαια εάν οι σύλλογοι και γενικά σαν συνδικαλιστικό κίνημα δεν αντιδρούμε γιαυτά - και τα συνταξιουχικά σωματεία δεν έχουν καταβάλει ούτε μια εργατοώρα για να επιλύσουν τέτοια σημαντικά προβλήματα τα οποία θα λύσουν και το θέμα των εισφορών και της αύξησης των εσόδων των ταμείων - τότε νομοτελειακά θα οδηγηθούμε για την εξυγίανση του Ταμείου και για να μην έχουμε αναλογιστικά ελλείμματα και στο κόψιμο των πενηντάρικων και ενδεχόμενα και στη μείωση και της δικιάς μας σύνταξης ακόμη περισσότερο και της μείωσης του πλαφόν και άλλων περικοπών τις οποίες θα κάνουμε.

Έτσι λοιπόν πιστεύω, καταλαβαίνω πραγματικά τον λόγο για τον οποίο έγινε αυτό, και το είπαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι ότι με τις προσπάθειες που έγιναν γι α την εξυγίανση του ταμείου και για το καταστατικό καθώς και με τις διαρκείς δικαστικές διαμάχες, δεν έμεινε χρόνος για να ασχοληθούμε με το να διαμορφώσουμε σήμερα ένα στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον του ταμείου. Αυτό θα πρέπει να είναι η άμεση ενασχόλησή μας , η προτεραιότητα μας για το επόμενο χρονικό διάστημα

Ένα τέτοιο στρατηγικό σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται στην διεκδίκηση απέναντι στις Τράπεζες και τις κυβερνήσεις όλων αυτών που μας στέρησαν παράνομα τόσα χρόνια και 

  • από τις συγχωνεύσεις και
  • από τις εθελούσιες και
  • από τη εισφοροδιαφυγή και
  • από το PSI .


Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσει το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να εντάσσεται στη σφαίρα της κοινωνικής ασφάλισης ώστε το άρθρο του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση το 22 παρ.5 θα πρέπει να διευκρινίσουμε και να δούμε τί δεσμεύσεις και υποχρεώσεις αυτό παράγει και συνεπάγεται για την Πολιτεία.

Θα πρέπει να δούμε τις νέες μορφές στις οποίες αναφέρθηκε ο συνάδελφος Βουτσινάς, τα νέα κόλπα τα οποία ετοιμάζουν οι Τράπεζες σε σχέση με τις αποσχίσεις κλάδων γιατί μπορεί ξαφνικά να βρεθούμε εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών συναδέλφων να βρεθεί σε άλλες εταιρείες μέσω των αποσχίσεων και άρα να δούμε αυτοί οι συνάδελφοι αν θα είναι μέλη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ή απότομα θα έχουμε μια περικοπή σοβαρού ποσού εισφορών από τους εν ενεργεία. Από την Πειραιώς 1.200 άτομα ετοιμάζονται - θέλει η Τράπεζα να μεταφέρει σε άλλες εταιρείες. Εκεί υπάρχει μείζον ζήτημα και είναι μια τακτική την οποία ως συνδικαλιστικό κίνημα πάλι πρέπει να αντιδράσουμε, δεν θα αντιδράσει το Ταμείο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Το ταμείο του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ θα σου πει την Α ή Β γνώμη, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να το αντιμετωπίσει καθώς στο βαθμό που τέτοιες πρακτικές περάσουν την πρώτη φορά θα περάσουν μετά και σε κάθε τμήμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και θα γίνει σιγά-σιγά καθεστώς.

Έτσι λοιπόν σίγουρα αυτό που επείγει - σαφές είναι ότι υπερψηφίζω και τον απολογισμό και τον οικονομικό απολογισμό και όλα τα υπόλοιπα γιατί κάναμε πραγματικά μια σοβαρή δουλειά σαν ταμείο το προηγούμενο διάστημα - όμως από το επόμενο διάστημα τα Σωματεία με τη Διοίκηση του ταμείου θα πρέπει να σχεδιάσουμε το πλάνο επάνω στους άξονες που είπα αλλιώς είναι σίγουρο ότι πάλι την οικονομική κρίση θα την πληρώσουμε εμείς και την εξυγίανση των Τραπεζών το ίδιο.

Ευχαριστώ πολύ!

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Newsletter